Vad är DTF?

Direct to Film (DTF) är en innovativ tryckteknik som används för att överföra tryckta motiv direkt från en speciell film till textilier eller andra material. Denna metod är särskilt populär inom klädindustrin för att skapa högkvalitativa, anpassade tryck på plagg som t-shirts, hoodies och andra typer av kläder.
Här är en steg-för-steg genomgång av hur DTF-processen fungerar:

1. Designskapande:
Designen skapas digitalt med hjälp av grafiska programvaror som t.ex Adobe Illustrator eller Photoshop. Motivet kan vara allt från enkla logotyper till detaljerade bilder.

2. Utskrift på film:
Designen skrivs ut på en specialbehandlad DTF-film med en DTF-skrivare. Denna skrivare använder bläckstråleteknik och ofta pigmentbaserat bläck för att säkerställa hållbara och klara färger. En kombination av CMYK-bläck och vit bläck används för att skapa en solid bas för färgerna.

3. Applicering av limpulver:
Efter utskriften appliceras ett speciellt limpulver över den bläckbelagda ytan på filmen. Detta pulver fäster sig vid det våta bläcket.

4. Torkning och värmebehandling:
Filmen med limpulvret värms upp i en värmeugn för att aktivera limmet. Detta steg gör att limmet smälter och blir ett med färgen och du har nu eett färdigr transfertryck.

5. Överföring till textil:
Transfern placeras på textilen eller materialet som ska dekoreras. En värmepress används för att överföra motivet från filmen till textilen. Värmen och trycket får limmet att binda motivet till tyget.

6. Avlägsnande av film:
Hot Peel kan dras av ganska omgående medans Cole Peel måste svalna först där efter har du ett färdigt tryck på textilen.

 

Fördelar med DTF-tekniken:

Hög detaljnivå och färgmättnad:
DTF-tryck ger möjlighet att skapa mycket detaljerade och färgrika motiv, vilket är idealiskt för komplexa mönster och fotografiska bilder.

- Brett materialval:
DTF fungerar bra på olika typer av textilier inklusive bomull, polyester, nylon, och blandningar, vilket gör tekniken mycket mångsidig.

- Hållbarhet:
Trycken är tvättbeständiga och tål slitage bra, vilket gör dem lämpliga för kläder och andra textilprodukter som utsätts för frekvent användning.

- Kostnadseffektiv:
Jämfört med andra tekniker som screentryck är DTF mer kostnadseffektivt eftersom det inte kräver skapande av tryckramar.

- Flexibilitet i design:
Eftersom DTF använder digitala utskrifter kan ändringar i design göras enkelt och snabbt, vilket är idealiskt för anpassade eller personliga tryck.

 

Har du några fler frågor så kontakta oss gärna på info@derostryck.se så hjälper vi dig!

 

Här ser du en video där vi printar foto till klädtryck.